Salariile demnitarilor, TĂIATE de Parlament. Ministrul Muncii: Nu e normal să crească înaintea celorlalți bugetari

Salariile demnitarilor, TĂIATE de Parlament. Ministrul Muncii: Nu e normal să crească înaintea celorlalți bugetari
Publicat: 16/01/2017, 15:35

Pentru respingere au votat PSD și ALDE, în timp ce PNL și USR au votat împotriva respingerii.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, prezentă la discuțiile din Comisii, a precizat că guvernul susține respingerea ordonanței: „Guvernul susține respingerea ordonanței, ca și la Senat. Din punctul nostru de vedere, nu este normal ca salariile înalților demnitari să fie majorate înaintea celorlalți bugetari. Lucrăm la Legea salarizării unitare, care va reglementa toate aceste salarii”, a spus Olguța Vasilescu.

Ordonanța prevedea majorarea salariilor a 48 de înalți demnitari, printre care șeful statului, premierul, președinții Senatului și Camerei, membrii BP ai celor două Camerei, miniștrii, SG al Guvernului, Avocatul Poporului, directorii SRI, SIE, SPP, STS, președinții Curții de Conturi și Consiliului Legislativ, precum și consilierii prezidențiali.

Comisiile au adoptat un amendament potrivit căruia cei vizați de Ordonanță vor avea salarii la nivelul lunii iulie 2015, respectiv salariile de dinaintea emiterii actului normativ, la care se va adăuga un procent de 10%, de care au beneficiat în 2016 ceilalți bugetari. Camera Deputaților este for decizional.

În iulie 2015, Guvernul a aprobat, printr-o ordonanță de guvern care poartă semnătura lui Gabriel Oprea, la acea dată premier interimar în Guvernul României, majorarea salariilor demnitarilor, fostu ministru de Interne precizând atunci că își asumă responsabilitatea pentru aceste creșteri.

„Nu ne putem preface că este normal ca un președinte un președinte de țară europeană să primească la sfârșitul lunii aproximativ 1500 de euro”, spunea atunci Oprea, adăugând că „am avut miniștri cu salarii mai mici decât subordonații lor”.

Indemnizațiile președintelui, prim-ministrului și președinților celor două Camere parlamentare ajunseseră, prin această decizie, la 21.540 lei brut (15.108 lei net), remunerație acordată și șefului ICCJ, iar salarizarea vicepremierului fusese fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net). Miniștrii și alte categorii de demnitari, inclusiv șefii serviciilor de informații, primeau o indemnizație lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie fiind incluși și consilierii prezidențiali, care au rang de ministru.
Dragnea a schimbat OUG pe care în 2015 o considera „un lucru bun”
Pe 10 ianuarie, Liviu Dragnea declara căvrea să pice în Parlament OUG prin care s-a stabilit creșterea indemnizațiilor înalților demnitari, motivând că salariul care i-ar reveni i se pare „exagerat”. „Eu vreau să revin la ce era înainte, în loc de 159 milioane, 68 de milioane. Mi se pare suficient”, a spus Dragnea, asta deși, la scurt timp după ce guvernul aprobase, în iulie 2015, majorarea salariilor demnitarilor, afirma că legea „este un lucru bun”.
„Noi vorbim de o serie de demnitari în România care, prin această OUG, au salarii mari. Am spus de la început că nu sunt de acord, că aș putea fi de acord doar dacă în termene rezonabile se va veni cu legea salarizării, se va adopta și toți românii vor avea salarii mai mari. Sunt patru oameni în statul român care au aceleași salarii: președintele României, președintele Senatului, președintelui Camerei Deputaților și premierul”, a declarat Liviu Dragnea, marțea trecută la Antena 3.
Dragnea a spus că vrea să se revină „la ce era înainte”, însemnând ca salariul său, cât și cel revenit președintelui României, președintelui Senatului și premierului să scadă de la 159 de milioane de lei la 68 de milioane de lei.
„Mi se pare suficient. Putem discuta de salarii mari doar cu o singură condiție: să legăm salariile demnitarilor ca raport sau ca multiplu față de salariul mediu pe economie. Crește România, cresc și salariile astea. Scade România, scad și salariile astea. Mie mi se pare exagerat, niciodată nu am avut salariul atât de mare”, a mai spus Dragnea.
În schimb, în iulie 2015, Liviu Dragnea susținea că „această lege este un lucru bun dacă este un prim pas și este urmată de modificarea întregii legi a salarizării”, chiar dacă aceasta și-a produs în cele din urmă efectele, fără să fie însoțită de legea salarizării.
„Este o motivație corectă ca președintele, premierul, șefii camerelor, miniștrii să aibă salarii bune pentru că totuși au răspunderi uriașe. Dar nu este suficient. Nu putem ridica salariile înalților demnitari și marea masă a bugetarilor să rămână cu salarii foarte mici. Am înțeles de la ministrul Rovana Plumb că proiectul mare al legii salarizării este aproape gata. Dacă este un pas dintr-un proiect mare, este corect, dar dacă (n.r – ordonanța) rămâne un pas singular, atunci nu e bine”, declara, la acel moment, Liviu Dragnea.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată